Szwajcarskie białe wina – mini przewodnik

Zaczynamy z tym koksem! Zapomnijcie o tym, że Wam tu wymienię wszystkie szczepy winne, które można znaleźć w Szwajcarii – ani tu czas, ani miejsce, żeby tworzyć encyklopedię gatunku. Postaram się jednak wymienić i scharakteryzować najważniejsze i najpopularniejsze odmiany wina w Szwajcarii podkreślając te, które są typowe dla tego kraju.

Frankofoni, nie przestraszcie się, przy każdej trudniejszej nazwie będę podawała wymowę – w dodatku dla normalnego człowieka, bez znaków fonetycznych. Zawstydźmy polskich kelnerów i nauczmy się poprawnie wymawiać tą chińszczyznę! No to odpalamy te białe wina:

Aligoté (czyt. Aligote) – pochodzi z Burgundii, w Szwajcarii ten szczep winny rośnie w kantonie Genewa. Zwykle pija się je młode; w smaku lekkie, rześkie i wibrujące z nutą cytrusów i jabłek. Ci co się nie znają, powiedzieliby że nieco kwaśne, także jeśli nie jesteś amatorem białych wytrawnych win, omijaj Aligoté szerokim łukiem! Świetnie pasuje do wędzonego łososia i innych przystawek (jest dobrym przełamaniem wszystkiego, co słone, tłuste i bogate w smaku).

 

Amigne (czyt. Amiń) – Amigne to odmiana pochodząca z Valais z okolic malutkiej wioseczki gdzieś w Alpach – Vétroz. Jest to ekskluzywna odmiana, gdyż rośnie tylko tam! Przyznam się z ręką na sercu – uwielbiam i gorąco polecam. Pochodzi z bardzo późnego zbioru winogron, dlatego wino jest słodkie lub pół-słodkie i ma bardzo bogaty, mandarynkowy smak, tak nietypowy dla białych win. To jest wino, które pasuje do piwniczki, ponieważ bardzo pięknie się starzeje, a z wiekiem dobre roczniki stają się po prostu poezją. Wada: dość drogie. Butelka Amigne kosztuje ok. 25 chf. Znakomicie pasuje do Foie Gras, pasztetów drobiowych podawanych na przystawkę, a także niektórych serów.

Arvine, Petite Arvine (czyt. Arwin, Petit Arwin) – jeden z najważniejszych winnych ambasadorów górskiego kantonu Valais. Jest to eleganckie, wytrawne wino z nutą grejpfrutów, rabarbaru, miodu i wisterii. Jego cechą charakterystyczną jest delikatny posmak soli. Dobrze się starzeje, niska kwasowość. Znakomity akompaniament do typowych szwajcarskich potraw serowych – fondue i raclette, a także owoców morza, sushi i ryb.

 Chardonnay (czyt. Szardone) – wina z tej odmiany są lekkie i rześkie o zapachu białych kwiatów. Wina Chardonnay zwykle leżakują w beczkach, tak jak to się robi w Burgundii, dzięki czemu uzyskują charakterystyczny bogaty posmak z odrobiną słodyczy. Szwajcarskie Chardonnay jest niezbyt popularne, ale zdobywa wiele nagród i wyróżnień. Świetnie pasuje do deski serów i to bardziej do serów niż do deski!

Chasselas (czyt. Szasla), Fendant (czyt. Fądą lub zależnie od akcentu Fędę), Gutedel (czyt. Gutdel) – synonim młodego, łatwego sikacza, którym najłatwiej się upić. Stosunkowo mało kwaśne, lekkie i żywe, a jego charakterystyka w dużym stopniu zależy od regionu. Znakomity partner szwajcarskich potraw serowych (fondue, raclette), dobrze się również dogada z rybką słodkowodną. Nie przynoś Chasselas jako prezent na urodziny szefa – jeśli jest snobem, może się obrazić. Dodam – Chasselas ma swoich wiernych obrońców, którzy przekonują, że po odstawieniu w piwniczce na kilka lat, wino nabiera zupełnie innego, głębszego charakteru.

Completer (czyt: Kompleter), Malanstraube, Zürirebe  – odmiana pochodząca z kantonu Graubünden. Nazwa Completer pochodzi od komplety, czyli wieczornej modlitwy, po której Benedyktyni mogli w ciszy wypić kielich wina. Completer to wino naturalnie kwasowe o aromacie dojrzałych jabłek, opuncji, śliwek i miodu. Po długim przechowywaniu ta kwasowość znacznie maleje, a wino nabiera zdecydowanego charakteru. Wino nie tylko jest legendarne, ale również kolekcjonerskie – swoją dojrzałość osiąga dopiero po 7-10 latach, także siup! do piwniczki i na specjalne okazje.

Humagne Blanc, Humagne Blanche (czyt. Umań Blą, Umań Bląsz) – kolejna rdzennie szwajcarska odmiana. Humagne Blanc jest dość lekkie i eleganckie z subtelną nutą kwiatów. Młode wino przypomina zwykłe Chasselas, ale starsze, odpowiednio leżakowane oddaje niesamowity bukiet. Legendy miejskie głosiły, że Humagne Blanc zawiera dużo żelaza, także niegdyś było nazwywane « winem młodych matek ». Dobrze pasuje do ryb.

Müller –Thurgau, Riesling – Sylvaner (czyt. Rizling – Silwaner). Najpopularniejsze wino pochodzące z części niemieckojęzycznej Szwajcarii. Aromatyczne, a nawet kwiatowe, o nutach brzoskwiniowych i blado-żółtym kolorze wpadającym lekko w zieleń. Idzie w parze z rybami słodkowodnymi, kremowymi serami i lekkimi warzywnymi przystawkami. Wino nie nadaje się do długiego przechowywania. Koniecznie kup Müller –Thurgau do szparagów !

 Muscat (czyt. Muska) – bardzo « łatwe« winko. Lekkie, mało kwasowe, najczęściej słodkie lub pół-słodkie. Najbardziej będzie smakować amatorom napojów wyskokowych o niezbyt wyrafinowanych gustach. Idealne do popijania latem mocno schłodzone z lodem (żeby jeszcze bardziej zabić tradycję winną) gdzieś w ogródku i koniecznie w ukryciu. Nie nadaje się zdecydowanie do wykwintnych dań i jako prezent dla bywałych gości. Ale wiecie, co kto lubi.

Pinot Gris (czyt. Pino Gri), Malvoisie (czyt. Malwłazi), Pinot Grigio (czyt. Pino Grigio), Grauer Clevner – bogate w smaku, bardzo aromatyczne białe wino.  W Valais z tej odmiany winogron tworzy się słodkie i półsłodkie przepyszne Malvoisie, czyli, jakby powiedział pan Zagłoba, nasza polska Małmazja ! Wino ma dość wyrafinowaną kompozycję : znajdziecie tam nuty galaretki z pigwy, miodu, dżemu z żółtych śliwek i orientalnych przypraw. Dobrze się starzeje. Zdecydowanie polecam ! Świetnie się komponuje z kurczakiem i foie gras na słodko.

Rèze, Resi (czyt. Rez), Vin de Glacière (czyt. Wę dy Glasjer) – najstarsza odmiana winogron w Alpach – pierwsze wzmianki pochodzą aż z 14 wieku. Obecnie ten rodzaj winogron kultywowany jest tylko i wyłącznie w kantonie Valais. Z tych winogron tworzy się legendarne i bardzo rzadkie Vin du Glacier – wino lodowcowe. Według opowieści, beczek z winem lodowcowym nigdy się nie opróżnia do końca, a jedynie dopełnia raz do roku.

Sauvignon Blanc (czyt. Sowinią Blą) – oto wino, które łatwo zepsuć, gdy winogrona zostaną zebrane zbyt wcześnie ! Tradycyjnie o dość dużej kwasowości, o aromacie liści, pokrzyw i agrestu. Sauvignon Blanc pije się młode – wino bardzo niewiele zmienia się z czasem. Pasuje do ryb, koziego sera i sushi.

Savagnin Blanc (czyt. Sawanię Blą), Heida (czyt. Hajda), Païen (czyt. Paję) – odmiana tych winogron pochodzi z Jury. Być może znacie to popularne w polskie smaczne wino pod nazwą Gewurztraminer? Gdy myślę – Savagnin Blanc mam na myśli bardzo pijalne, półwytrawne lub półsłodkie winko z nieco pikantną, owocową nutą. Można pić młode lub przechowywać w piwniczce. Doskonale pasuje do grzybów, serów i ryby.

Najbardziej Wam polecam te rdzennie szwajcarskie wina, których nie znajdziecie nigdzie indziej: Amigne, Petite Arvine, Completer, Humagne Blanc i legandarne Vin de Glacière. A jakie Wy lubicie najbardziej szwajcarskie białe wino?

W następnym odcinku leksykon czerwonych odmian win szwajcarskich!

4 komentarzy o “Szwajcarskie białe wina – mini przewodnik

  • 10 listopada, 2015 at 10:08 am
    Permalink

    Właśnie czekałam, aż wyskoczy mój ulubiony Muscat… Dla mnie bombowe winko na upalne popołudnie na rowerze, posiady nad jeziorem ze skrzyneczką truskawek… Mniaaam! Tutejszy Muscat zastępuje mi orzeźwiające cydry (które niestety najlepsze są w Polsce!). A że wrzucam parę kostek lodu, i że to niby profanacja… No cóż, ale za to jakie dobre i gaszące pragnienie! 🙂

    Reply
    • 10 listopada, 2015 at 10:24 am
      Permalink

      Heheheh! Ja jeszcze dolewam zimnej wody gazowanej! Ale już wiem, że nie należy robić tego przy Szwajcarach ze względu na ryzyko ataku serca 😉

      Reply
  • 12 listopada, 2015 at 2:21 pm
    Permalink

    Kochana, a które z win polecasz i czy jest możliwość kupienia w Polsce, czy też trzeba sprowadzać ze Szwajcarii?

    Reply
    • 16 listopada, 2015 at 5:59 pm
      Permalink

      Niestety w polskich supermarketach nikt o szwajcarskich winach nawet nie słyszał, w sklepach internetowych również nie. Pogrzebię jeszcze trochę w internecie, może coś wypatrzę…

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.