Noworoczny Quiz Szwajcarski 2014

Chcesz się dowiedzieć, czy jesteś na bieżąco ze szwajcarskim życiem politycznym, społecznym, sportowym i kulturalnym? Wydaje Ci się, że w roku 2014 śledziłeś szwajcarską prasę i orientujesz się, co piszczy w szwajcarskiej trawie? Sprawdź się ze Szwajcarskim Blabliblu! Przygotowałam dla Was mały quiz wiedzy o roku 2014 w Szwajcarii! Quiz nie jest interaktywny, więc zapisz sobie swoje odpowiedzi na jakimś karteluszku. Pod spodem w komentarzu znajdują się prawidłowe odpowiedzi i odpowiedź na pytanie, jak bardzo jesteś zeszwajcarszczony!

Nie zapomnij zamieścić swojego wyniku w komentarzu pod quizem!

  1. KATEGORIA: POLITYKA

Kto był prezydentem Szwajcarii w 2014 roku?

A)   Eveline Widmer – Schlumpf

B)   Stan Wawrinka

C)   Didier Burkhalter

D)   Szwajcaria nie ma prezydenta

 

2. KATEGORIA: KULTURA

Czym NIE zajmował się szwajcarski artysta H.R. Giger, który zmarł 12 maja 2014 roku?

A)   Stworzył postać ksenomorfa w znanym hicie filmowym „Obcy – ósmy pasażer Nostromo”

B)   Stworzył muzeum ze swoją twórczością w Gruyeres w Szwajcarii.

C)   Wyreżyserował film „Obcy – ósmy pasażer Nostromo”

D)   Był malarzem, projektantem i rzeźbiarzem.

 

3. KATEGORIA: DEMOKRACJA BEZPOŚREDNIA

W które pytanie w referendum obywatele Szwajcarii odpowiedzieli NIE?

A)   Referendum o zachowaniu szwajcarskich rezerw złota (30 listopada)

B)   Referendum o dożywotnim zakazie pracy z dziećmi dla skazanych pedofili (18 maja)

C)   Referendum o ograniczeniu imigracji (9 lutego)

D)   Na wszystkie powyższe pytania w referendum Szwajcarzy odpowiedzieli twierdząco.

 

4. KATEGORIA: SPORT

Reprezentacja jakiego kraju wyeliminowała Szwajcarię z Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej w 2014 roku?

A)   Szwajcaria wygrała Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej w 2014 roku.

B)   Argentyna

C)   Francja

D)   Niemcy

 

5. KATEGORIA: MUZYKA

Kto reprezentował Szwajcarię na Eurowizji w 2014 roku?

A)   Szwajcaria nie brała udziału w Eurowizji w 2014 roku.

B)   Boy „As cool as Berlin”

C)   Conchita Wurst „Rise like a Phoenix”

D)   Sebalter „Hunter of stars”

 

6. KATEGORIA: WYDARZENIA

Raz na dwadzieścia lata odbywa się spektakularne święto w Vevey, które w tym roku znalazło się na liście Światowego Dziedzictwa  Kulturowego UNESCO. Co jest głównym tematem tego święta?

A)   wino

B)   muzyka

C)   sztuka

D)   seks

 

7. KATEGORIA: EDUKACJA

Co spędziło niejeden sen z oczu szwajcarskiemu odpowiednikowi Ministerstwa Edukacji?

A)   Nic. Pracownicy szwajcarskiego odpowiednika Ministerstwa Edukacji nie mieli żadnego powodu do bezsenności w tym roku.

B)   Brak środków na utrzymanie szkół

C)   Brak wykwalifikowanej kadry nauczycielskiej

D)   Wykluczenie Szwajcarii z europejskiego programu wymian studenckich Erasmus i zablokowanie stypendiów międzynarodowych.

 

8. KATEGORIA: HISTORIA

Którą rocznicę podpisania Aktu Konfederacji Szwajcarskiej obchodziliśmy 1 sierpnia 2014 roku?

A)   1000 rocznicę

B)   823 rocznicę

C)   723 rocznicę

D)   550 rocznicę

 

9. KATEGORIA: ARCHITEKTURA

W 2014 roku została otwarta następująca budowla:

A)   Podwodna restauracja na Jeziorze Zuryskim

B)   Pierwszy na świecie most wiszący łączący dwa wierzchołki dwóch alpejskich szczytów w pobliżu Gstaad

C)   Podziemne miasto z nieużywanych schronów przeciwatomowych w Lucernie

D)   Winda na Matterhorn

 

10. KATEGORIA: SONDAŻE

W 2014 roku bank HSBC przeprowadził sondaż w 34 krajach. Szwajcaria zajęła w tym sondażu 1 miejsce, jednak ten rezultat wzbudził wiele kontrowersji. Czego dotyczył ten sondaż?

A)   Warunków dla ekspatów

B)   Traktowania zwierząt domowych

C)   Satysfakcji z zarobków

D)   Transportu publicznego

 

Prawidłowe odpowiedzi znajdują się pod tekstem w komentarzu. Nie zamieściłam ich bezpośrednio pod quizem, żeby Wam nie zepsuć zabawy. Za każdą prawidłową odpowiedź przyznajcie sobie 1 punkt, a jeśli nie znaliście odpowiedzi na dane pytanie – oczywiście zero! Podliczone punkty? To zobaczmy, w której grupie się znajdujesz:

 

10 punktów – Szwajcar roku 2014! Interesujesz się życiem codziennym Szwajcarii. Wskazuje to już na znaczny stopień zeszwajcarszczenia (właściwie to lepiej sprawdź, czy na Twoim paszporcie nie pojawił się gustowny szlaczek w równoramienne krzyże) lub może naturalną ciekawość „co w szwajcarskiej trawie piszczy”. Gratulacje!

7 – 9 punktów – Szwajcaria w małym paluszku! Czy wiesz, że większość Szwajcarów, których testowałam, uzyskało właśnie ten wynik testu? To oznacza, że jesteś świetnie, bardzo naturalnie zintegrowany.

4 – 6 punktów – nowy na mieście! Brawo! Na mniej więcej połowę pytań odpowiedziałeś poprawie, znaczy że szwajcarska codzienność nie jest Ci obca. Tak to wygląda emigranckie życie, że wiele problemów i zagadnień, którymi żyją szwajcarscy sąsiedzi, wpada nam jednym uchem, a drugim wypada. Wiadomo, bardziej interesuje nas to, co nas dotyczy!

0 – 3 punkty – szwajcarska świeżynka! Jesteś w Szwajcarii dość krótko lub w ogóle. Alternatywnie, siedzisz już w Helwecji od wielu lat, ale Twoje serce zostało całą mocą w Polsce, dlatego nie interesujesz się sprawami lokalnymi. Rano do kawy zamiast czytać Le Matin lub Blicka czytasz Gazetę Wyborczą, oglądasz „Wiadomości” zamiast „19:30” na RTS Un lub SFR i emocjonujesz się tym, co powiedział Sikorski, a nie Burkhalter… Alternatywnie, interesujesz się bardziej tym, z kim ma dziecko Jennifer Lopez niż tym, co powiedzieli Sikorski i Burkhalter razem wzięci. Co samo w sobie nie jest złe, jak się czasem posłucha co mówią, to rozterki pani Lopez wydają się na tym samym poziomie…

12 komentarzy o “Noworoczny Quiz Szwajcarski 2014

  • 29 grudnia, 2014 at 4:21 pm
    Permalink

    Prawidłowe odpowiedzi:
    1.C, 2.C, 3.A, 4.B, 5.D, 6.A, 7.D, 8.C, 9.B, 10.A

    Reply
  • 29 grudnia, 2014 at 4:32 pm
    Permalink

    7/9 a mieszkam w Polsce! Łatwy ten test, ale miałem problem z datami. Na dużo pytań da się odpowiedzieć bez znajomości Szwajcarii.

    Reply
  • 29 grudnia, 2014 at 4:53 pm
    Permalink

    9/10 też przez tą datę!

    Reply
  • 29 grudnia, 2014 at 7:36 pm
    Permalink

    9/10 bardzo naturalnie zintegrowana haha 😉
    pozdrowienia!

    Reply
  • 29 grudnia, 2014 at 8:24 pm
    Permalink

    Nowa na mieście 4/10 – i taka prawda, bo jestem w Szwajcarii dopiero od 2 mcy. Ale się przynajmniej wiele nauczyłam z tego quizu;) Na przykład, że Szwajcaria ma prezydenta. Myślałam, że kanclerza. No ale całe życie człowiek się uczy…

    Reply
    • 31 grudnia, 2014 at 12:52 pm
      Permalink

      Nox – jest prezydent wybierany tylko na 1 rok spośród członków 7-osobowej Rady Federalnej (takiego szwajcarskiego rządu). 4/10 to i tak dobrze po 2 miesiącach z głową pewnie jeszcze w Polsce;)

      Reply
  • 29 grudnia, 2014 at 9:16 pm
    Permalink

    8/10, nie jest zle 🙂
    Fajny post!

    Reply
  • 7 stycznia, 2015 at 7:02 pm
    Permalink

    ja od roku tu – 7/10, a moj chlopak od 6 lat 8/10, nameczylam sie tlumaczac mu pytania, ale super!
    a tak w ogole fajnie piszesz!

    Reply
    • 7 stycznia, 2015 at 7:24 pm
      Permalink

      Dzięki Ala! Mój, ale Szwajcar, też miał 9/10, na 9 pytaniu poległ. Ja jakbym tego sama nie przygotowała, to pewnie bym miała 8/10, bo na 2 pytania nie znałam wcześniej odpowiedzi!

      Reply
  • 7 stycznia, 2015 at 7:47 pm
    Permalink

    Mam 9pkt. Poleglam na pyt.8. Fajny quiz. Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.